Groentips & Groeninfo

Tuinplezier! 2019

Het rayon Utrecht van Groei & Bloei en de Botanische tuin in Utrecht, organiseren ook dit jaar weer een fantastisch voorjaarsweekend op zaterdag 23 en zondag 24 maart 2019.

Dit jaar is het thema: Tuinieren in de Schaduw.

Tijdens dit weekend worden al je tuinvragen over schaduw beantwoord.
Schaduwtuinen zijn vaak heerlijke plekken met veel sfeer. Als ze goed ontworpen en aangelegd zijn, vragen ze maar weinig onderhoud. Toch ervaren veel mensen schaduw in de tuin als lastig: wat zijn de juiste planten voor zulke omstandigheden en hoe houd je de planten het hele seizoen mooi?

Tuinplezier! is vooral lekker praktisch weekend. Bekende vakmensen geven antwoord op alle mogelijke vragen over tuinieren in de schaduw en laten de mooiste schaduwplanten zien.

Wat wij "schaduwplanten" noemen, zijn soorten afkomstig uit de meest uiteenlopende natuurlijke groeiplaatsen. Strikt gezien maakt het veel verschil of de schaduw afkomstig is van een gebouw of van een boom of struik. En dan geeft de ene boomsoort ook weer een ander soort schaduw dan de andere.
Welke mooie bomen geven "plezierige"schaduw waar je goed planten onder kunt kweken? Hoe krijg je een schaduwtuin jaarrond interessant? En, waarschijnlijk de meest gestelde vraag, welke planten groeien goed in droge schaduw?

De overdekte markt biedt een heel uitgebreid assortiment: bijzondere bomen en heesters, bekende en onbekende schaduwplanten voor tuin en woonkamer, kwaliteitstuingereedschap, zomerbollen, exotische groenten en heel veel verschillende zaden.
Verder zijn er lezingen en workshops waar specifieke onderwerpen over schaduwplanten aan bod komen.

De rondleiding langs de stinzenhelling in de Botanische Tuinen laat de mooiste voorjaarsbolletjes voor verwildering in een bostuin zien. En tijdens de rondleiding in de tropische kassen, ontdek je de bijzondere aanpassingen van planten in de schaduw om op de bosbodem van het regenwoud te kunnen overleven.

Het complete programma en alle deelnemers zijn vanaf eind januari te vinden op de site van de Botanische tuinen in Utrecht. Meer informatie: www.uu.nl/botanischetuinen

Locatie: Botanische tuinen Utrecht
Adres: Budapestlaan 17 in Utrecht
Datum: 23 en 24 maart 2019
Openingstijden: 10.00 - 16.30 uur
Toegang:Leden van Groei & Bloei hebben met de flyer gratis toegang voor 1 persoon, op vertoon van ledenpas.
(flyer is bijgesloten bij het maartnummer van het tijdschrift van Groei & Bloei)
Voor overige toegangsprijzen:  www.uu.nl/botanischetuinen

Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)
VAN VERVAL TOT HOTEL