Zeist
bekijk online
Nieuwsbrief

Welkom bij Groei & Bloei Zeist e.o.

De 'mooie' maanden zijn wel aangebroken, maar dat betekent nog niet dat we gas terugnemen. Zo is de afgelopen maanden de afdeling weer verschillende keren in het (lokale) nieuws geweest. Onder meer werd de prijs voor de Vergroeningswedstrijd uitgereikt  aan de Buurtuin het Trefpunt achter de Couwenhoven flat 20. Het geld wordt besteed aan een verhoogde plantenbak voor mensen die niet kunnen bukken. De bak zal gevuld worden met planten die nuttig zijn voor de biodiversiteit. Jeannette Groen van de Buurtuin zal volgend jaar jurylid zijn voor de Vergroeningswedstrijd 2025. Over een half jaartje komen we weer eens terug bij de Buurtuin om te kijken hoe het geld in de praktijk is besteed. 

Onder meer de Nieuwsbode besteedde aandacht aan de prijsuitreiking van de Vergroeningswedstrijd

https://www.denieuwsbode.nl/lokaal/natuur-en-milieu/1045289/buurtuin-achter-couwenhoven-flat-20-wint-prijs-groei-bloei-zeist

 

Daarnaast hebben we weer een leuke Open Tuinen Dag op 15 juni achter de rug . Dank zij de samenwerking met De Bilt mochten we 12 enthousiaste tuineigenaars noteren die de tuin opende voor publiek. Een geslaagde dag!

 

LET OP; OPROEP VOOR DE LEDEN

Binnen Groei & Bloei, het landelijk netwerk en het hoofdbureau waait een frisse wind. Onder meer door een nieuwe directeur. Zo werd besloten dat de evaluatie en overleg structuur nog wel een boost kan gebruiken. Daarom vragen wij onze achterban, de leden, wat jullie verwachten van de afdeling? Wat wil je minimaal aan activiteiten terug zien om het lidmaatschap waardevol te maken? 

Laat het in juli of in augustus (sluiting is 1 september) weten via het secretariaat: secretariaatgroeizeist22@gmail.com en wij sturen de reacties door naar het landelijk inzamelpunt. Met die informatie kan Groei & Bloei eventueel het beleid aanpassen al naar gelang de reacties die binnenkomen.

Dank alvast voor de medewerking!

 

Lezingen/workshops voor de komende maanden

Lezingen/workshops: save the date en reserveer! Op 18 september geeft Bernadette van Straalen een lezing, proeverij en workshop ineen. Omdat Bernadette spullen mee neemt, geldt er voor deze avond een reservering. Niet meer dan 15 mensen en graag reserveren via secretariaatgroeizeist22@gmail.com

Op woensdagavond 16 oktober geeft Huub van der Maat van boomgaard de Nieuwe Slagmaat in Bunnik een lezing in de Noorderlichtkerk  Huub is binnen de familie degene met een grote kennis van alles wat groeit en bloeit in de boomgaard, zoals kiwi’s, appels, peren, pruimen, kersen, bramen en rode bessen. Alle generaties werken de Van der Maat's op deze boerderij op een milieubewuste manier. Zo begon Huub al jaren geleden met het inzetten van allerlei nuttige insecten. Hoor zijn goede tips en adviezen die zeker ook toepasbaar zijn voor de particuliere tuin.

Op de 3de woensdag in januari 2025 wordt een lezing door John en Joyce Ramsbotham gegeven met daaraan gekoppeld een excursie in het voorjaar naar hun landgoed Op de Haar in Hoevelaken. De lezing en excursie worden georganiseerd door Carla en Gerrit van de excursiecommissie.

 

We hebben het veel over biodiversiteit, waarom is dit zo belangrijk en hoe bereik je het? Het IVN heeft een leuke online cursus over biodiversiteit waarin veel vragen worden beantwoord en tips worden gegeven.

 https://www.ivn.nl/online-cursussen-over-de-natuur/biodiversiteit-de-basis/?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=landelijk_mensennatuur_2024&utm_content=maart

Wat kan kan je doen en hoe moet je het doen in de tuin? Van alles over snoeien, kweken, zaaien, kortom tuin activiteiten vind je op de site van Groei & Bloei bij de Tuinkalender, neem eens een kijkje bij de vele handige video's waarbij je stap voor stap door bv een snoeiproces wordt geleid. https://groei.nl/tuin/tuinkalender

Het complete overzicht van activiteiten, de volledige tekst en de inschrijfmogelijkheden tref je verder op de website (klik op de linken en kijk op de verschillende pagina's) van Groei & Bloei Zeist https://zeist.groei.nl

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief die altijd aan het begin van de maand verschijnt. Het is de beste manier om op de hoogte te blijven van alle activiteiten van Groei & Bloei Zeist.

Voor vragen: secretariaatgroeizeist22@gmail.com