Zeist

Lezingen najaar 2023 en voorjaar 2024

In het najaar 2023 (okotber en november) en het voorjaar 2024 worden weer de nodige interessante lezingen georganiseerd. We proberen dat zoveel mogelijk te doen op onze 'vaste' avond: de 3de woensdagavond van de maand van 2000 tot 22000 in de bekende Noorderlichtkerk in Zeist. Wie, over welke onderwerpen hebben we allemaal voor jullie in 'de petto'?

* Op 18 oktober zal spreken Marcel de Wagtkweker en eigenaar van de Limburgse kwekerij van opvallende vaste planten (www.opvallendeplanten.nl).

Lezing: Is nieuw altijd beter?

Jaarlijks verschijnen er veel nieuwe soorten tuinplanten. Als serieuze en ambachtelijke kweker die op natuurlijke wijze zijn planten kweekt, is Marcel de Wagt van de 'Kwekerij van opvallende vaste planten' kritisch op nieuwigheden. Niet elke nieuwigheid is daadwerkelijk een aanwinst voor de tuin. In de jaren negentig werden we overstelpt met nieuwe Heuchera's. In de afgelopen jaren is het de beurt aan de Echinacea's (zonnehoeden). Veel tuinliefhebbers hebben helaas al het ontbreken van  “tuinkwaliteiten” van deze nieuwelingen ervaren. Bij tuinphloxen zijn daarentegen interessante ontwikkelingen gaande waardoor de toepasbaarheid in de tuin toeneemt. Marcel zal op zijn kenmerkende luchtige vertelwijze aan de hand van mooie beelden stilstaan bij de ontwikkelingen in het sortiment. Ook zal hij een inkijkje geven in zijn eigen veredelingswerk zoals bijvoorbeeld bij de monarda's, vuurpijlen, herfstasters en baptisia.

Marcel neemt ook plantjes mee die hij te koop zal aanbieden.

* Op 15 november hebben wij uitgenodigd Vera Greutink. Vera is een bekend schrijfster en spreker, recent nog gesproken bij onze buren, afdeling De Bilt. Vera zal spreken over de klimaatbestendige, eetbare tuin. Deze lezing is onder voorbehoud aangezien Vera een operatie in het najaar te wachten staat, we geven zsm een update.

* Op woensdagavond 21 februari 2024 spreekt een oude bekende van velen:  Gerard van Buiten van de Botanische Tuinen in Utrecht over bijzondere schaduwplanten.

* Op woensdagavond 20 maart 2024 komt Leo Brand weer naar de Noorderlichtkerk. Dit voorjaar (mrt 2023) konden we ook genieten van de enthousiaste Leo, maar in 2024 volgt een ander (zeer populair) onderwerp: Stinzenplanten

Stinzenplanten is een verzamelnaam voor een bijzondere groep verwilderende voorjaarsbloemen. Het zijn vooral bol-, knol- en wortelgewassen die vanaf circa de 16e eeuw werden (en nog steeds worden) aangeplant op buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen.Van oorsprong komen Stinzenplanten van elders. Soms komen zij uit andere delen van Nederland, maar veel vaker ligt hun oorsprong verder bij ons vandaan. Ze zijn door avonturiers en botanisten geïntroduceerd in West-Europa.
Zo hebben de heren C. Clusius (1526 - 1609), W. Robinson (1838 - 1935) en gebroeders Cornelis en Marinus van Tubbergen
(eind 19e eeuw) veel nieuwe soorten, maar ook cultivars, op naam gebracht.

Tot de groep der Stinzenplanten worden o.a. gerekend: sneeuwklokjes, sneeuwroem, winterakoniet, krokus, lenteklokje,
boshyacint, sterhyacint, bostulp, bosanemoon, gele anemoon, holwortel, vinger helmbloem, wilde narcis, kievietsbloem,
aronskelk, knikkend vogelmelk, lelietje der dalen en daslook.
Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Via de lezing laat Leo je mee genieten van de kleurenpracht en rijkdom van de Stinzenplanten, die ook heel makkelijk in eigen tuin zijn te realiseren.

WAAR?

Noorderlicht Kerk in Zeist

Wanneer: zie boven, de 3de woensdagavond van de maand van  20.-2200. De zaal is open vanaf 1930. Je kunt gratis parkeren rond de kerk. De lezingen zijn gratis. Voor thee en koffie wordt gezorgd.