Zeist

Open Tuinen zaterdag 17 juni 2023 1100-1600

Ook dit jaar weer waren de OPEN TUINEN bij G&B afdeling Zeist een groot succes. Op zaterdag 17 juni 2023 van 1100-1600 opende maar liefst 7 tuinen hun deuren, sommige zijn ook nog buiten de OPEN TUINEN route om te bezichtigen.

1. De Historische Theetuin van Bartimeus in Doorn,  Driebergsestraatweg 44, 3941 ZX Doorn. Kijk naar de openingstijden van deze mooie tuin, deze is ook buiten de OPEN TUINEN om geopend.

Je rijdt het terrein van Bartiméus op via Driebergsestraatweg 44. Na ongeveer 700 meter zie je de witte borden met daarop ‘Historische Moestuin’. Wanneer je het pad rechts van de weg volgt zie je de tuin liggen. Met de auto verlaat je het terrein via de Oude Arnhemse Bovenweg. Voor meer informatie: https://bartimeus.nl/dagbesteding-en-logeren/historische-theetuin

De Historische Theetuin in Doorn is een unieke  ommuurde moestuin aangelegd tussen 1860 en 1869. Tegenwoordig werken bewoners van Bartiméus, een instituut voor blinden en slechtzienden, en vrijwilligers in de tuin, die is opengesteld voor bezoekers. De oude kweekbakken voor de groente- en bloementeelt zijn nog volop in gebruik. In het rosarium is een groot aantal rozensoorten te bewonderen. Maar ook kunt u hier fruit, groente en kruiden uit de tuin kopen of even lekker gaan zitten en genieten van een (historisch) kopje thee.

 

2. De particuliere tuin (van Charlotte en Paul) in Zeist, Deze particuliere tuin was alleen tijdens de OPEN TUINEN geopend.

Eigenlijk zijn er twee tuinen. De voortuin is drie jaar geleden geheel opnieuw aangelegd in de stijl van Piet Oudolf en begint aardig volwassen te worden.

De achtertuin is traditioneler. Het ontwerp is 35 jaar oud en voldoet nog steeds. Het beplantingsplan is enige jaren terug met behulp van Modeste Herwig herzien.

Een klein deel van de border is vorig jaar ingericht als varentuin en begint nu vorm te krijgen.

 

3. De particuliere (Heuvelrug)tuin van Maartje Loerakker in Maarn. Deze particuliere tuin was alleen tijdens de OPEN TUINEN geopend

Het is een natuurlijke tuin (sinds kort ook een Heuvelrugtuin) met veel inheemse planten en zoveel mogelijk gericht op vogels, vlinders en bijen. We hebben zelf ook twee bijenvolken, een wadi, afgekoppelde regenpijpen en een kleine moerasvijver. De tuin is relatief jong, dit is het derde jaar. Maar er is veel te zien. De beplanting is gericht op natuurlijk tuinieren.

4. Een buurtinititatief (t Griftbosje) compleet met speeltuin en natuurtuin. Het Griftbosje heeft een ingang aan de Griffensteijnselaan maar is ook toegankelijk via de speeltuin aan de Cornelis Schellingerlaan. Deze tuin, tevens winnaar van de G&B Vergroeningswedstrijd, is altijd geopend.

Het Griftbosje is begonnen als een initiatief van buurtbewoners uit Zeist-West. De opzet was om samen het verwilderde stuk groen naast de speeltuin aan de Ridderschapslaan te ontwikkelen tot een prettige plek met ruimte voor ontmoeting en natuurontwikkeling. Een kleine groep enthousiastelingen is medio 2016 gestart met het verkrijgen van de benodigde vergunningen. Vanaf augustus 2017 zijn de werkzaamheden op het terrein echt begonnen. Omdat de oorspronkelijke ingang tussen de hondenuitlaatstrook lag, is de entree verplaatst van de Ridderschapslaan naar de Griffensteijnselaan. De oude ingang is dichtgemaakt en hier ligt nu een takkenril. In een takkenril kunnen kleine dieren een schuilplaats vinden. Er is en wordt heel veel werk verzet door de vrijwilligers. In de blogs kunt u de voortgang volgen. 't Griftbosje is nu een mooi stukje natuur dat geschikt is voor spelen, spelenderwijs leren en ontmoeten. Daarnaast heeft het verrassend ook een bredere algemene functie gekregen met een breder bereik dan alleen omwonenden. Onder andere doordat we zijn gaan deelnemen aan activiteiten als Gluren bij de Buren, Peuters in het wild, Open tuinen route, Natuurwerkdag en NL Doet. Maar ook doordat 't Griftbosje gebruikt wordt door de Montessorischool voor hun buitenles. Ook is er een Natuur-O-Theek gemaakt. Waar informatie wordt gegeven over de natuur en biodiversiteit die in het Griftbosje te vinden is.

 

5. Een goede bekende voor wie al vaker de Open Tuinen bezocht: de particuliere tuin van Ria van Leeuwen in Zeist. Deze particuliere tuin was alleen tijdens OPEN TUINEN geopend 

Ik laat de natuur graag zijn gang gaan, dat past goed bij deze tuin (1500 m2 achtertuin) die grenst aan een natuurgebied. De kippen lopen bijvoorbeeld los, dus dan moet je niet te nauwkeurig zijn. Voordeel is dat ik ieder jaar vrijwel geen slakken heb en mijn hosta's er dus altijd prachtig bij staan. 

6. Nog een deelnemer die vorig jaar mee deed en dit zo leuk vond dat ook in 2023 deze 'geheime' tuin van de Doopsgezinde Gemeente in Zeist wordt opengesteld. Naast de tuin kunt u ook een kunstexpositie bewonderen. Deze tuin is alleen geopend op afspraak,

Bij het kleine kerkje aan de Pauw van Wieldrechtlaan 29a ligt een mooie, stille tuin. Door de ligging bijna een geheime tuin. Dit geheim willen we graag met iedereen delen. Wij stellen hem open op 17 juni van 11 tot 16 uur. Er is ook een kunstexpositie aan deze openstelling verbonden; in de tuin beelden en in de kerk schilderijen gemaakt door de groep meditatief schilderen. Ons kerkje is vanaf de straat niet zo zichtbaar, een pad (Menno Simonslaantje) tussen de buurtuinen voert naar onze tuin. Van harte welkom.

7. De Heuvelrugtuin bij het Beauforthuis. Deze tuin is ook buiten de OPEN TUINEN om geopend.

Achter het prachtige Beauforthuis ligt de eerste voorbeeldtuin van het project Heuvelrugtuinen van Nationaal Park de Utrechtste Heuvelrug, IVN en NMU. De tuin is in 2020 opgezet door de initiatiefnemers Michel van Delft en Lidwien Vork en ontworpen door Ann van den Bremer. Dankzij het Oranje Fonds kon het hele project gerealiseerd worden. 

Een Heuvelrugtuin is een natuurtuin, die bijdraagt aan de biodiversiteit van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Dit houdt in dat de tuin voor minstens 60% groen is, regenwater door de bestrating heen de bodem in kan zakken, beschutting biedt voor vogels en insecten vasthoudt, een mix van bomen, heesters en vaste planten heeft, gifvrij getuinierd wordt en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park.

Heuvelrugtuin bij het Beauforthuis Woudenbergseweg 70, 3711 AB Austerlitz