Zeist

Welkom bij Groei & Bloei
Zeist

Uitgelicht

Welkom bij Groei & Bloei Zeist e.o.

HA, iedere ochtend gewekt worden door een vogelconcert, en de prachtige bloemen die uit struik, boom en plant schieten: de lente is een heerlijk jaargetijde.. En ook spitstijd in de tuin! We snakken naar wat kleur en de viooltjes, primula's, forsythias, kers en andere voorjaarsbloeiers vinden gretig aftrek. En wat is er veel te doen/ Denk aan:

  • Lavendel (Lavandula angustifolia) terugknippen zodat de plant mooi compact blijft. Snoei zo diep mogelijk, maar nooit onder de onderste nieuwe scheuten. Jonge lavendelplanten 1 of 2 keer per jaar toppen in het voorjaar, dan blijven ze mooi. Snoei steeds zo diep als er nog scheuten (uitlopers) zitten, nooit daaronder. 
  • Laat het loof van uitgebloeide bloeien gewoon afsterven.
  • Heb je niet zoveel ruimte voor een aparte moestuin? Zet dan eens hier en daar wat groenten en kruiden tussen de sierplanten. Dat geeft ook nog eens een prachtig effect in de zomer.
  • Uitgekeken op de kleur van je potten en bakken? Geef ze dan een mooi kleurtje door ze met latex verf te beschilderen.
  • Muurtjes, traptreden en bestratingen krijgen een rustieke uitstraling, als je ze laat begroeien met een geurig tapijt van kruiptijm (Thymus praecox) of wilde tijm (Thymus serpyllum).

LET OP: Op 15 en 16 juni 2024 is het Open Tuinen weekend van Groei & Bloei. De Open Tuinen dag die wij als afdeling Zeist organiseren, valt dit jaar op zaterdag 15 juni (11-1600). Deze activiteit behoort tot een van de meest succesvolle van onze afdeling, de animo om deel te nemen en de animo om de tuinen te bezoeken, is groot. Wil je ook meedoen en je tuin op 15 juni openstellen voor publiek? Meld je aan bij: secretariaatgroeizeist22@gmail.com.

LET OP: PER 1 MAART ZIJN WE WEER GESTART MET DE VERGROENINGSWEDSTRIJD  Wij zijn niet de enige die daar aandacht aan geven. Samen Duurzaam Zeist heeft de wedstrijd ook vermeld op de site en in de nieuwsbrief evenals het HAH blad Nieuwsbode https://www.denieuwsbode.nl/lokaal/natuur-en-milieu/1011832/vergroening.

Hier vind je meer informatie over de criteria en inschrijving van de Vergroeningswedstrijd.

LET OP, SAVE THE DATE! Op woensdagavond 16 oktober geeft Huub van der Maat van boomgaard de Nieuwe Slagmaat in Bunnik een lezing in de Noorderlichtkerk  

LET OP: Wie Vera Greutink op 20 maart heeft gemist  https://www.denieuwsbode.nl/agenda/2024/3/20/vera-greutink-spreekt-over-klimaatbestendige-eetbare-tuin-1010104, kan eventueel nog meer van haar tuin en boeken zien via haar website tuinsmakelijk.nl

Wat organiseren we de komende maanden nog meer?

Gratis rondleiding en wijnproeverij 

Een van onze goede voornemens is om in het nieuwe jaar vaker uitjes te organiseren. Dat kan een rondleiding zijn of een workshop. En zo tracteert het bestuur op 15 mei 2024 (19.30-21.30) haar leden op een rondleiding en wijnproeverij bij het unieke Hoog Beek en Royen. bekend van The Passion. Schrijf je in via secretariaatgroeizeist22@gmail.com onder vermelding van het lidnummer. Dit kan tot 1 mei voor maximaal 50 leden  (je mag als lid 1 introducee meenemen) die gereserveerd hebben.

Over Biodiversiteit, wat is dat en hoe bereik je het?

 https://www.ivn.nl/online-cursussen-over-de-natuur/biodiversiteit-de-basis/?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=landelijk_mensennatuur_2024&utm_content=maart

Biodiversiteit is de hoeveelheid verschillende vormen van leven die je in een bepaald gebied vindt. Zo’n gebied kan allerlei vormen en maten hebben. Je kunt kijken naar de aarde als geheel, naar een oceaan, naar een bos, in een sloot, in je eigen achtertuin of zelfs bij één plant of onder één steen. In deze korte cursus maak je kennis met biodiversiteit. Klik op bovenstaande IVN link en leer geheel gratis wat biodiversiteit is, waarom het belangrijk is en wat je kunt doen om te helpen. Daarnaast is het mogelijk om alle vragen over je biodiverse tuin te stellen aan Frederike van der Kooij die op 18 september een lezing geeft in de Noorderlichtkerk. Frederike gaf eerder een lezing voor onze afdeling in samenwerking met de orgganisatie Heuvelrugtuinen.

1. Het complete overzicht van activiteiten, de volledige tekst en de inschrijfmogelijkheden tref je verder op de website (klik op de linken en kijk op de verschillende pagina's) van Groei & Bloei Zeist https://zeist.groei.nl

2. Wat kan kan je doen en hoe moet je het doen in de tuin? Van alles over snoeien, kweken, zaaien, kortom tuin activiteiten vind je op de site van Groei & Bloei bij de Tuinkalender, neem eens een kijkje bij de vele handige video's waarbij je stap voor stap door bv een snoeiproces wordt geleid. https://groei.nl/tuin/tuinkalender

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief die altijd aan het begin van de maand verschijnt. Het is de beste manier om op de hoogte te blijven van alle activiteiten van Groei & Bloei Zeist.

Voor vragen: secretariaatgroeizeist22(at)gmail.com

 

 

 

 

 

Tuinlog

22 Mar

Paul

De roze sneeuw…

29 Feb

Paul

Een tuin is als een vriend…

Meer

Agenda

Er zijn geen agenda items gevonden